Trotsigt barn
Att alla barn blir “trotsigt” någon gång i livet och får utbrott ibland, och vi vet att det är ofrånkomligt. Men genom att stanna upp och fundera på varför kanske du kan häva något av dem. Om inte, så underlättar det i alla fall för dig själv att du har en orsak. Här är en lista på 8 orsaker till att ditt barn får utbrott.
1. De blir hungriga – snabbt!
Din kropp är ganska förutsägbar. Ungefär tre måltider och kanske något mellanmål, så är du redo att ta dig an dagen. Små barns matsmältning är däremot mer oförutsägbar beroende på hur aktiva de är eller om de är mitt i en växtspurt. Att säga ”hen äter när hen är hungrig”, kan vara vanskligt eftersom barn sällan lägger ner leksakerna och sätter sig i sin barnstol frivilligt för att fylla på med energi. För att undvika det här gäller det alltså att du som förälder är förebyggande och hela tiden fyller på med näringsrika måltider och mellanmål.
2. De behöver med sömn än du tror
Ett litet barn behöver sova i snitt 12-14 timmar per dygn. Det är dock inte alla som får till lika mycket sömn som behövs för att ska orka hålla uppe energin under dygnets alla vakna timmar. Men tipset här är att hålla sig till ett regelbundet ”sovschema” för att hjälpa barnet.
3. De har super-sinnen
Eftersom barnens neurologiska system fortfarande är under utveckling kan de bli superkänsliga för till exempel känsel och ljud. Det kan verka lindrigt för dig, men vara outhärdligt för ditt barn. Försök att kartlägga hur miljön runt omkring barnet är när hen får utbrott och se om det kan vara något som stör. Till exempel kanske ditt barn alltid börjar bråka i bilen. Kan det vara på grund av att ni spelar hög musik?
4. De är omogna
Barn har inte förmågan att resonera som vi. Därav biter inte alltid logiska förklaringar som att hen kommer frysa i ballerinadräkten eftersom det är -7 grader utomhus. Här gäller det att välja sina fajter, ta flera djupa andetag och kompromissa ibland.
5. De gillar rutiner
Barn håller hela tiden på med att försöka liste ut hur världen fungerar runtomkring dem. Därför är det inte så konstigt att de föredrar att ha återkommande rutiner. Därav utbrott om ni alltid brukar äta pannkaka efter fotbollen på torsdagar, men den här veckan skippar det på grund av tidspress. För att motverka ett liknande scenario kan det vara klokt att förbereda barnet så gott det går på vad som komma skall.
6. De saknar ordförråd
Ditt barn må låta mycket, och kunna många ord, men det räcker inte alltid till för att lyckas argumentera fullt ut. Det kan kännas överväldigande och frustrerande, både för barn och vuxna. Här är det viktigt att föräldern tar sig tid att försöka förstå även det barnet inte säger, men försöker uttrycka.
7. De saknar perspektiv
Sorry. Klart ditt barn är supergulligt och snällt men….. alla barn saknar en viss dos av empati från början. Det är något som växer fram med tiden. Det är fullt normalt och naturligt att barnet tror att solen och universum snurrar runt hen. När ni ska gå hem från lekparken och ditt barn vägrar är det inte så konstigt eftersom världen i barnets ögon borde anpassa sig efter vad hen vill. Vad gör man åt det här som förälder då? Ja, muta funkar kanske, men är troligen inte hjälpsamt i längden. Att vara medveten om ovan kanske hjälper en bit på vägen?
8. De vill ha kontroll – i alla fall lite
Det är ju föräldrarna som oftast sätter agendan för dagen, och bestämmer vad som ska ätas, kläs på och göras. Inte konstigt om barnet ibland inte vill gå och kissa på pottan bara för att du anser att det är ett bra tillfälle. Hen vill också vara med och bestämma. Bästa tipset är alltså att göra barnet delaktig, på alla sätt där det funkar. Så kan ni ta striden när det verkligen behövs.
Orginalinlägget hittar du på Loppi.
Say, you got a nice blog article. Much thanks again. Keep writing. Dulcine Hobey Charlton
Incredible points. Sound arguments. Keep up the great work. Binni Harvey Cherri