Regression – Att gå från stor till liten
Tagged Tags:

Idag satt jag och tittade runt lite på internet och hamnade på en blogg där en person skrev om borderline och regression åldersmässigt. Tycker att det var intressant läsning och fick mig att fundera lite kring detta.

Har egentligen inte någon kunskap om vad borderline är så jag sökte runt om ämnet. Läsningen om detta har fått mig att inse att jag nog lider av emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIDS) som innebär att man kan ha svårt att hantera känslor. Jag vet att jag ibland kan få en överdriven ilska och börja kasta saker utan större anledning. Det känns lite som om det kan handla om åldersregression, att åter bli två år och kasta saker omkring sig när man blir arg.

Det är inte allt för ovanligt att de som har t.ex. EIDS även kan ha PTSD (posttraumatisk stressyndrom). Det känns för min del att jag kan ha lite av båda delarna. Om det är så kan det förklara en hel del för min del.

Regression

Två typer av regression

En del personer triggas att gå tillbaka till en yngre ålder än man är idag. I detta fallet är nog ett trauma orsaken och triggern kan handla om rädsla, stress eller något visuellt. Denna regression är inte medveten och går inte att kontrollera.

Den andra är att man medveten kan bli yngre. Många som gör det för att undvika olika problem, trauman eller för att hantera sin stress. Personen gör det för att åter kunna känna kärleken och den trygghet man hade som liten.

Varför får man det

Det finns olika sjukdomar som gör att man kan få en regression mer förkommande i sin vardag. De som har detta är bland annat folk med borderline, dissociativ identitetstörning (tidigare multiple personality disorder), dementa, de med PTSD (post-traumatisk stress disorder), och bland annat de med schizofreni. Men återigen bara för att man har någon av dessa diagnoser betyder det inte att man måste också ha en åldersregression. 

Enligt Healthy place så kan denna regression ske spontant eller som det mest handlar om på grund av en trigger. I sig är det inte farligt för personen att göra detta. Det är inget som skadar varken personen eller omgivningen. Däremot kan det beroende på vart man är när det händer vara farligt eftersom miljön kan vara det. Healthline skriver att enligt Sigmund Freud så är detta en omedveten försvarsmekanism. Ett sätt att försvara sig från trauman, ilska, stress eller liknande svåra känslor. Det är alltså inte konstigt att detta hittas hos personer som har trauma, och speciellt då trauma från barndomen.

Oavsett om man hamnar i en regression ofrivilligt eller frivilligt (exempel i terapi för att kunna läka från trauman) så är det inte för ett sexuellt syfte. De sexualiserar inte barn och är inte till för andra att sexualisera dem som går genom regression. Alltså framkalla de yngre jaget bara för att ha sex. Det är inte vad detta handlar om! Och borde inte ens diskuteras!

Min regression

Själv behöver jag min regression och bli 2 – 3 år igen. Det gör att jag kan koppla av och kunna bli stor igen. Ibland behöver jag det under flera dagar och ibland räcker det men någon enstaka dag eller kväll.

Senaste gången jag hade det behovet så varade det en hel vecka. Jag kan känna att det är lite taskigt mot min äkta hälft men vi har en kommunikation då jag känner att jag har behovet. Vi kommer överens om hur det ska fungera och tar det lite som det kommer utifrån detta.

Senast jag var lite så handlade det mycket om att kunna känna trygghet. Det var mys på kvällarna med att krypa ner i sängen under täcket och lyssna på en godnattsaga samtidigt som man hade sin nappflaska med välling och sedan få sin napp. Under dagarna så kunde man titta på barnprogram, leka med leksaker och lego, äta på barntallrik med barnbestick osv. På morgonen, under dagen och innan man lägger sig så byts det blöja. Det är nämligen så att när jag har min regression så behöver jag blöja för annars blir mina byxor ganska blöta, ja sängen också nattetid. Det är inget jag direkt bestämmer över utan det är bara så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *