Mumsig Makaronilåda
FörfattarealexanderKategori, , SvårighetsgradNybörjare
mängd1 portion
Förberedelsetid20 minuterTillagningstid30 minuterTotal tid50 minuter
 6 dl Makaroner eller valfri kokt pasta ((perfekt om ni har rester över!))
 1 st Gul lök
 200 g Skinka eller kalkon
 3 st Ägg
 3 dl Mjölk (valfri sort)
 1 dl Grädde (valfri sort)
 2 dl Riven ost
 Kryddning efter smak t.ex. vitpeppar, paprikapulver, fryst persilja
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Koka pasta enligt anvisning (eller ta fram färdigkokt om du har det).

3

Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet.

4

Skär skinkan/kalkonen i lagom stora bitar eller riv grönsakerna (på rivjärn eller i matberedare).

5

Blanda mjölk, grädde, ägg, lök, skinka/kalkon eller grönsaker och hälften av osten. Häll i en ugnsfast form.

6

Häll i pastan och blanda så att pastan är täckt av mjölkblandningen.

7

Strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills osten fått lite färg.

Tips
8

Vill man göra lådan vegetarisk kan köttet bytas ut mot 1–2 dl riven morot, palsternacka eller små broccolibitar. Det går förstås även utmärkt att kombinera både kött och grönsaker i lådan – bara din fantasi (och formens storlek…) sätter gränserna!

Så fixar du bebismaten:
Makaronilådan blir relativt mjuk och barn från cirka 6 månader kan därför äta den på egen hand (under uppsikt förstås!) utan att den behöver mixas. Om du vill ha en mjukare konsistens kan du mosa med gaffel.

Timer: 30 Minuter

Näringsinnehåll

Portionsstorlek 100 g


Mängd per portion
Kalorier 130
% dagligt värde *
Totalt fett 4.8g8%
Mättat fett 2.1g11%
Transfett 0.1g
Kolesterol 47.3mg16%
Total kolhydrat 13.3g5%
Kostfiber 1.0g4%
Socker 0.1g
Protein 7.9g16%

Vitamin A 5.4%
Vitamin C 1.3%
Kalcium 11.0%
Järn 3.7%
Vitamin D 6.4%
Vitamin E 6.7%
Vitamin K 8.0%
Tiamin 7.3%
Riboflavin 10.0%
Niacin 5.0%
Vitamin B6 5.0%
Folsyra 7.5%
Vitamin B12 16.8%
Fosfor 17.3%
Jod 26.0%
Magnesium 4.3%
Zink 9.6%
Selen 7.1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredienser

 6 dl Makaroner eller valfri kokt pasta ((perfekt om ni har rester över!))
 1 st Gul lök
 200 g Skinka eller kalkon
 3 st Ägg
 3 dl Mjölk (valfri sort)
 1 dl Grädde (valfri sort)
 2 dl Riven ost
 Kryddning efter smak t.ex. vitpeppar, paprikapulver, fryst persilja

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Koka pasta enligt anvisning (eller ta fram färdigkokt om du har det).

3

Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet.

4

Skär skinkan/kalkonen i lagom stora bitar eller riv grönsakerna (på rivjärn eller i matberedare).

5

Blanda mjölk, grädde, ägg, lök, skinka/kalkon eller grönsaker och hälften av osten. Häll i en ugnsfast form.

6

Häll i pastan och blanda så att pastan är täckt av mjölkblandningen.

7

Strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills osten fått lite färg.

Tips
8

Vill man göra lådan vegetarisk kan köttet bytas ut mot 1–2 dl riven morot, palsternacka eller små broccolibitar. Det går förstås även utmärkt att kombinera både kött och grönsaker i lådan – bara din fantasi (och formens storlek…) sätter gränserna!

Så fixar du bebismaten:
Makaronilådan blir relativt mjuk och barn från cirka 6 månader kan därför äta den på egen hand (under uppsikt förstås!) utan att den behöver mixas. Om du vill ha en mjukare konsistens kan du mosa med gaffel.

Mumsig Makaronilåda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *