Blöjans historia

Mycket har hänt när det gäller utveckligen av blöjan och vi berättar lite kort om blöjans historia. Jag minns själv en del av denna tid då jag är född tidigt 70-tal.
Den första delen i historian som jag har hittat är från 1940 till 1970 och är publicerad av Olof Ulander, Ljustorps Hembygdsförening. Informationen av historia är hämtad från Ulander.

Studiecirkel 1950-60-tal
i Ljustorp

Vita bandet har möte.

Vita Bandets barnavårdskurs 1955
Bild nr 10794. Deltagarna i Vita Bandets barnavårdskurs 1955. 
Deltagare från vänster; Edén Eva Viktoria, Åström Rut (barnmorska i Ljustorp fram till 1967 då hon gick i pension), Nygren Rubina Cecilia, Öberg Alli Mirjami, Backström Elvi Viola Augustdotter, Uhlin Rut, Söderkvist Eva, Olsson Ingrid Maria, Åkerlund Clary, Höglund Karin Birgitta, Björk-Jonsson Barbro , Svelander Elsy Anna-Lisa, Svelander Elsy Anna-Lisa, Svelander Ingert Linnea Maria.

Ett givet ämne att ta upp var den materialutveckling på blöjor som skedde dessa år. På baksidan var reklamen från 1942, finns en Viktkurva för att kunna följa barnets utveckling.

Blöjreklam från 1942.

Det var tygblöjor som gällde vilka inte var helt läcksäkra så i sängen skulle under lakanet även finnas en vaxduk. Barn som var lite större kunde över tygblöjan ha gummibyxor.

Blöjans 1950-tal

Bernt Egerbladh berättar i sin bok ”Jag minns mitt 50-tal” om hur han skötte sitt barn i mitten på 50-talet. På den tiden användes mjukpapper i form av lösa ark ca 40 ggr 40 cm som kallades cellstoff. Ett antal ark viktes i rektangulär form och lämplig tjocklek. Bernt berättade att cellstofpaketet sedan hölls ihop med ett nät, och över allt sattes en plastbyxa. Dåtidens plast tålde dock inte många tvättar innan den blev stel och obekväm.

Nästa steg i utvecklingen framgår av en annons i Vecko Revyn 19580328. Trasslet med att plocka ut ett antal cellstoffblad och vika dem ersattes av en färdig enhet att stoppa i en blöjbyxa.

Blöjbyxorna blev öppningsbara med tryckknappar eller resåer i sidorna.

Annons för Mölnlyckes snabb-blöja i Vecka Revyn 1958-03-28.

Blöjans 1970-tal

Nästa steg i utvecklingen blev att ersätta plastbyxan, som krävde ständig tvätt, med en timglasformad tunn plastsnibb som kunde kastas efter användning.

Arbetet med att sköta små barn hade på denna punkt radikalt förenklats på några årtionden. 

Komforten för barnet hade dock knappast förbättrats. Det krävdes fortfarande ganska mycket material för att suga upp tillräckligt med vätska, vilket gav en klumpig blöja. Cellulosan kollapsade också när den blev blöt vilket kunde ge ojämn uppsugning och läckage. De använda materialen gav också en våt yta mot huden vilket i många fall gav problem. 

Bild på en bebis i snibblöja som vattnar blommor.
Bilden från 1973 visar hur snibben knutits i sidorna, efter användning kunde hela paketet kastas.

Avsevärda förbättringar har gjorts sedan dess. 

Detta var lite kort om blöjans historia. Ska se om jag hittar en fortsättning från 70-talet fram till idag. Det är inte säkert att jag lyckas, men jag hoppas det.